Znanstveniki razkrivajo skrivnosti stabilnosti pene v pivu
življenjski slog tehnologija

Znanstveniki razkrivajo skrivnosti stabilnosti pene v pivu

Raziskave so pokazale, da stopnja fermentacije vpliva na stabilnost pene v pivu. Švicarski znanstveniki so po sedmih letih raziskav ugotovili, da imajo piva, fermentirana trikrat, kot so belgijska piva, dlje obstojno peno kot lagerji, fermentirani samo enkrat. Nova dognanja pojasnjujejo, zakaj imajo nekatera piva bogato in stabilno peno, medtem ko druga hitro izgubijo glavo.

Izvorni članki

Scientists Unlock Secret To Thick, Stable Beer Foams
slashdot.org | 26. 8. 2025 20:01
‘Really rich physics going on’: the science beh...
theguardian.com | 26. 8. 2025 17:07
Fluid physics reveals why some beers produce bi...
cosmosmagazine.com | 26. 8. 2025 15:01

Podobni članki

Brezalkoholno pivo vse bolj priljubljeno na Nizozemskem
gospodarstvo družba
Brezalkoholno pivo vse bolj priljubljeno na Nizozemskem

4. avg 15:55

Brezalkoholno pivo postaja vse bolj priljubljeno na Nizozemskem, kar dokazujejo polne police v trgovinah, prisotnost na festivalih in vse pogostejša ponudba v barih. Prodaja brezalkoholnega piva narašča, saj eno od štirinajstih prodanih piv ne vsebuje alkohola. Ena od spletnih strani celo poziva bralce k deljenju izkušenj z uživanjem brezalkoholnega piva.

Nova laserska metoda obeta trajnostno recikliranje borosilikatnega stekla, medtem ko so maske za enkratno uporabo postale kemična bomba
tehnologija okolje
Nova laserska metoda obeta trajnostno recikliranje borosilikatnega stekla, medtem ko so maske za enkratno uporabo postale kemična bomba

10. sep 17:09

Nova laserska metoda, imenovana 'glass laser morphing', ki izhaja iz projekta EVERGLASS, financiranega s strani EU, obeta trajnostno recikliranje borosilikatnega stekla, ki je ključnega pomena za farmacijo in laboratorije. Ta metoda ponuja novo pot za ponovno uporabo tega dragocenega materiala, saj se tradicionalno recikliranje sooča z izzivi zaradi visoke temperature taljenja stekla. Medtem pa je uporaba mask za enkratno uporabo med pandemijo COVID-19 povzročila okoljski problem, saj so maske, večinoma izdelane iz polipropilena in drugih plastičnih mas, končale na odlagališčih brez možnosti recikliranja, kar predstavlja kemično časovno bombo.

Študija kaže, da lahko vsaka količina alkohola poveča tveganje za demenco
tehnologija zdravstvo
Študija kaže, da lahko vsaka količina alkohola poveča tveganje za demenco

24. sep 6:16

Najnovejše raziskave kažejo, da uživanje alkohola, tudi v majhnih količinah, lahko poveča tveganje za razvoj demence. Študija, objavljena v publikaciji BMJ Evidence Based Medicine, je ugotovila, da ne obstaja varna količina alkohola, ko gre za zdravje možganov, in s tem izpodbija prejšnje ugotovitve, ki so nakazovale, da bi lahko zmerno pitje imelo nevroprotektivne učinke. Poleg tega raziskave kažejo na porast uživanja nizko alkoholnih in brezalkoholnih pijač med rizičnimi pivci v Angliji, Walesu in na Škotskem, kar nakazuje na prizadevanja za zmanjšanje vnosa alkohola.

Entitete in sentiment

Entiteta Sentiment
Pivo nevtralno
fermentacija nevtralno
Švica nevtralno
belgijska piva Pozitivno
lagerji Negativno
pena Pozitivno

Zakaj je novica relevantna za Slovenijo

Čeprav je tema splošno zanimiva, nima velikega vpliva na življenje v Sloveniji.