V slovenskih šolah in vrtcih potekal tradicionalni slovenski zajtrk
izobraževanje življenjski slog

V slovenskih šolah in vrtcih potekal tradicionalni slovenski zajtrk

21. nov 9:00

Letošnji Teden slovenske hrane poteka med 17. in 23. novembrom 2025. Letošnji slogan tradicionalnega slovenskega zajtrka je bil 'Moja izbira je slovenska hrana'. Teden se je začel z akcijo 'Lokalna hrana na vlakih'.

V slovenskih vrtcih in osnovnih šolah so danes pripravili tradicionalni slovenski zajtrk, osrednji dogodek Tedna slovenske hrane. Že petnajsto leto zapored s tem dogodkom osveščajo o pomenu lokalne hrane in zdravega načina življenja, otrokom pa postrežejo s kruhom, maslom, medom, mlekom in jabolki domačega izvora.

Izvorni članki

Podobni članki

Teden slovenske hrane promoviran z medom in jabolki na vlakih
življenjski slog industrija
Teden slovenske hrane promoviran z medom in jabolki na vlakih

3. nov 14:07

V Sloveniji bo tretji teden novembra že drugič zapored potekal teden slovenske hrane. Cilj dogodka je poudariti pomembnost lokalne hrane in ozaveščati o prednostih uživanja slovenskih živil. Novost letošnjega leta je deljenje slovenskega medu in jabolk potnikom na vlakih.

Na vlakih delili med in jabolka za ozaveščanje o pomenu lokalne hrane
industrija gospodarstvo
Na vlakih delili med in jabolka za ozaveščanje o pomenu lokalne hrane

17. nov 12:05

V Sloveniji se je začel Teden slovenske hrane, v sklopu katerega Čebelarska zveza Slovenije, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, Zveza slovenske podeželske mladine in Slovenske železnice izvajajo skupno akcijo »Lokalna hrana na vlakih«. Namen akcije je ozaveščanje potrošnikov o pomenu domače hrane in spodbujanje k nakupu slovenskih živil. Potnikom delijo jabolka in med.

FAO ob svetovnem dnevu hrane poziva k preoblikovanju kmetijsko-prehranskega sistema
okolje industrija
FAO ob svetovnem dnevu hrane poziva k preoblikovanju kmetijsko-prehranskega sistema

16. okt 9:04

Organizacija Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO) ob svetovnem dnevu hrane poziva k globalnemu sodelovanju za ustvarjanje trajnostne in prehransko varne prihodnosti. Opozarjajo, da je trenutni kmetijsko-prehranski sistem potreben preobrazbe in zagotavljanja dostopa do zdrave hrane za vse, v harmoniji s planetom. Poudarjajo tudi problematiko ponarejene hrane.

V Zagrebu izdana kuharica slovenske manjšine
kultura življenjski slog
V Zagrebu izdana kuharica slovenske manjšine

24. nov 13:57

Na Hrvaškem je izšla dvojezična kuharica "Spomini na babičino kuhinjo", ki jo je avtorica Marjeta Trkman Kravar sestavila s pomočjo tamkajšnjih Slovenk. Knjiga vsebuje recepte za tradicionalne slovenske jedi in po besedah etnologinje Lee Kužnik predstavlja pomemben del identitete slovenske manjšine v Zagrebu.

Entitete in sentiment

Entiteta Sentiment
Slovenija nevtralno
Teden slovenske hrane nevtralno
Tradicionalni slovenski zajtrk Pozitivno
Sonček nevtralno
Pika nevtralno

Zakaj je novica relevantna za Slovenijo

Dogodek spodbuja zavedanje o lokalni hrani in zdravem življenju, kar je pomembno za prebivalce Slovenije.