Raziskave utirajo pot potencialnemu cepivu proti želodčnim razjedam
zdravstvo tehnologija

Raziskave utirajo pot potencialnemu cepivu proti želodčnim razjedam

Že od nekdaj so mislili, da boleče želodčne razjede povzročajo uživanje začinjene hrane ali nezdrava prehrana. Vendar pa so raziskovalci ugotovili, da je Helicobacter pylori, pogosta bakterija, ki jo najdemo pri več kot 60 % svetovnega prebivalstva, pravi krivec za večino želodčnih razjed. Znanstveniki v Ateneu napredujejo k cepivu za želodčne razjede.

Izvorni članki

Ateneo scientists advance toward a vaccine for ...
news-medical.net | 15. 10. 2025 3:34
Research paves the way for potential anti-ulcer vaccine
medicalxpress.com | 14. 10. 2025 13:05

Podobni članki

Gibanje za bolj zdrave šolske malice pridobiva zagon, uživanje ultra-procesirane hrane povečuje tveganje za raka debelega črevesa
življenjski slog zdravstvo
Gibanje za bolj zdrave šolske malice pridobiva zagon, uživanje ultra-procesirane hrane povečuje tveganje za raka debelega črevesa

2. okt 16:35

V ZDA se krepi gibanje za bolj zdrave šolske malice, ki namesto predelane hrane, kot so piščančji medaljoni in dolge hrenovke, uvaja lokalno pridelano zelenjavo in lečne takose. Medtem je norveška študija, ki je spremljala 77.100 žensk, pokazala, da uživanje velikih količin ultra-procesirane hrane povečuje tveganje za razvoj raka debelega črevesa za do 24 odstotkov.

Uživanje manj predelane hrane lahko pospeši izgubo teže, kažejo raziskave
življenjski slog zdravstvo
Uživanje manj predelane hrane lahko pospeši izgubo teže, kažejo raziskave
2 posodobitev 5. avg 9:48

Nova klinična študija je pokazala, da lahko zamenjava visoko predelanih obrokov s kuhano hrano iz polnovrednih živil bistveno pospeši izgubo teže. Ljudje so izgubili dvakrat več teže pri dieti z minimalno predelano hrano v primerjavi z dieto z visoko predelano hrano. Študija poudarja, da lahko proizvajalci hrane prispevajo k bolj zdravi prehrani, če ponudijo cenovno dostopnejše in privlačnejše minimalno predelane izdelke.

Manzanilla in bučke: zdravilne lastnosti in koristi za zdravje
življenjski slog zdravstvo
Manzanilla in bučke: zdravilne lastnosti in koristi za zdravje

13. avg 6:32

Mehiški portal Excelsior poroča o zdravilnih lastnostih kamilice, ki jo znanost potrjuje že stoletja. Poudarjajo, da ima kamilica poleg prijetnega okusa in vonja tudi številne pozitivne učinke na zdravje. Po drugi strani pa mehiška portala Vanguardia in Yucatan poročata o zdravilnih lastnostih bučk, ki imajo nizek okus, a so kljub temu zelo zdrave, saj lahko zmanjšajo vnetja, izboljšajo vid in spodbujajo presnovo.

Dieta, ki temelji na ultra-procesirani hrani, je lahko manj učinkovita pri izgubi teže
življenjski slog zdravstvo
Dieta, ki temelji na ultra-procesirani hrani, je lahko manj učinkovita pri izgubi teže

4. avg 20:21

Študije kažejo, da je dieta, ki temelji na ultra-procesirani hrani, lahko manj učinkovita pri izgubi teže in zmanjševanju tveganja za srčno-metabolične bolezni, celo če sledi enakim prehranskim smernicam kot dieta z minimalno predelano hrano. Raziskovalci so odkrili, da lahko ultra-procesirana hrana negativno vpliva na zdravje.

Entitete in sentiment

Entiteta Sentiment
Helicobacter pylori Negativno
Ateneo nevtralno

Zakaj je novica relevantna za Slovenijo

Razvoj cepiva proti pogosti bolezni, kot so želodčne razjede, ima potencialno pomemben vpliv na javno zdravje tudi v Sloveniji.