Strokovnjaki opozarjajo, da proizvajalci visoko predelane hrane izkoriščajo minimiziranje škode za zdravje po zgledu tobačne industrije
posel zdravstvo življenjski slog

Strokovnjaki opozarjajo, da proizvajalci visoko predelane hrane izkoriščajo minimiziranje škode za zdravje po zgledu tobačne industrije

Nova serija člankov, ki jo je napisalo 43 strokovnjakov za prehrano, razkriva, da visoko predelana hrana prispeva k svetovni debelosti, kroničnim boleznim in prezgodnji smrti. Kljub temu prehrambena industrija agresivno trži nove in obstoječe izdelke v tej kategoriji, da bi ustvarila ogromne dobičke, pri čemer se poslužuje strategij, podobnih tistim, ki jih je uporabljala tobačna industrija.

Izvorni članki

Half of what Australians eat is ultra-processed. It’s making us sick
Half of what Australians eat is ultra-processed...
theage.com.au | 18. 11. 2025 23:51
Half of what Australians eat is ultra-processed. It’s making us sick
Half of what Australians eat is ultra-processed...
theherald.com.au | 18. 11. 2025 23:51
Half of what Australians eat is ultra-processed. It’s making us sick
Half of what Australians eat is ultra-processed...
brisbanetimes.com.au | 18. 11. 2025 23:51

Podobni članki

Gibanje za bolj zdrave šolske malice pridobiva zagon, uživanje ultra-procesirane hrane povečuje tveganje za raka debelega črevesa
življenjski slog zdravstvo
Gibanje za bolj zdrave šolske malice pridobiva zagon, uživanje ultra-procesirane hrane povečuje tveganje za raka debelega črevesa

2. okt 16:35

V ZDA se krepi gibanje za bolj zdrave šolske malice, ki namesto predelane hrane, kot so piščančji medaljoni in dolge hrenovke, uvaja lokalno pridelano zelenjavo in lečne takose. Medtem je norveška študija, ki je spremljala 77.100 žensk, pokazala, da uživanje velikih količin ultra-procesirane hrane povečuje tveganje za razvoj raka debelega črevesa za do 24 odstotkov.

Dieta, ki temelji na ultra-procesirani hrani, je lahko manj učinkovita pri izgubi teže
življenjski slog zdravstvo
Dieta, ki temelji na ultra-procesirani hrani, je lahko manj učinkovita pri izgubi teže

4. avg 20:21

Študije kažejo, da je dieta, ki temelji na ultra-procesirani hrani, lahko manj učinkovita pri izgubi teže in zmanjševanju tveganja za srčno-metabolične bolezni, celo če sledi enakim prehranskim smernicam kot dieta z minimalno predelano hrano. Raziskovalci so odkrili, da lahko ultra-procesirana hrana negativno vpliva na zdravje.

Prehrana: Krajši seznam sestavin ni nujno znak bolj zdrave hrane
zdravstvo življenjski slog
Prehrana: Krajši seznam sestavin ni nujno znak bolj zdrave hrane

6. avg 10:10

Strokovnjaki za prehrano opozarjajo, da čeprav je pravilo 'manj sestavin, bolj zdrava hrana' pogosto uporabno, se prehranska vrednost ne sme ocenjevati zgolj na podlagi števila sestavin. Poudarjajo, da je pomembno upoštevati celotno sestavo živil in njihovo hranilno vrednost.

Uživanje manj predelane hrane lahko pospeši izgubo teže, kažejo raziskave
življenjski slog zdravstvo
Uživanje manj predelane hrane lahko pospeši izgubo teže, kažejo raziskave
2 posodobitev 5. avg 9:48

Nova klinična študija je pokazala, da lahko zamenjava visoko predelanih obrokov s kuhano hrano iz polnovrednih živil bistveno pospeši izgubo teže. Ljudje so izgubili dvakrat več teže pri dieti z minimalno predelano hrano v primerjavi z dieto z visoko predelano hrano. Študija poudarja, da lahko proizvajalci hrane prispevajo k bolj zdravi prehrani, če ponudijo cenovno dostopnejše in privlačnejše minimalno predelane izdelke.

Entitete in sentiment

Entiteta Sentiment
CNN nevtralno
Avstralija nevtralno

Zakaj je novica relevantna za Slovenijo

Visoko predelana hrana je pomemben del prehrane v Sloveniji, zato je razumevanje njenih učinkov na zdravje relevantno za prebivalce.