Študija opozarja na ultra-procesirane izdelke v prehrani otrok v Franciji
življenjski slog zdravstvo potrošništvo

Študija opozarja na ultra-procesirane izdelke v prehrani otrok v Franciji

Revija 60 milijonov potrošnikov je objavila študijo, ki opozarja na visoko prisotnost ultra-procesiranih živil v prehrani otrok v Franciji. Po njihovih ugotovitvah je kar 80 % testiranih živil, namenjenih otrokom, ultra-procesiranih in vsebuje konzervanse, barvila ali emulgatorje. Strokovnjaki opozarjajo, da je uživanje teh živil povezano s povečanim tveganjem za razvoj bolezni, kot so rak in diabetes. Inštitut Inserm potrjuje, da številne študije kažejo povezavo med uživanjem ultra-procesirane hrane in povečanim tveganjem za različne patologije.

Izvorni članki

Podobni članki

Gibanje za bolj zdrave šolske malice pridobiva zagon, uživanje ultra-procesirane hrane povečuje tveganje za raka debelega črevesa
življenjski slog zdravstvo
Gibanje za bolj zdrave šolske malice pridobiva zagon, uživanje ultra-procesirane hrane povečuje tveganje za raka debelega črevesa

2. okt 16:35

V ZDA se krepi gibanje za bolj zdrave šolske malice, ki namesto predelane hrane, kot so piščančji medaljoni in dolge hrenovke, uvaja lokalno pridelano zelenjavo in lečne takose. Medtem je norveška študija, ki je spremljala 77.100 žensk, pokazala, da uživanje velikih količin ultra-procesirane hrane povečuje tveganje za razvoj raka debelega črevesa za do 24 odstotkov.

Opozorila glede čokolade iz Dubaja in umika koriandra zaradi varnostnih pomislekov
zdravstvo potrošništvo
Opozorila glede čokolade iz Dubaja in umika koriandra zaradi varnostnih pomislekov

6. avg 12:28

Agencija za standarde hrane (FSA) je izdala opozorilo "ne jejte" za nekatere čokoladne izdelke iz Dubaja, ki so bili najdeni s sledmi oreščkov, a to ni bilo označeno na embalaži, kar predstavlja resno tveganje za ljudi z alergijami na oreščke. Poleg tega so umaknili serijo izdelkov s koriandrom, ki se prodajajo v trgovinah, kot so Aldi, Tesco in Lidl, zaradi skrbi glede prisotnosti bakterije Listeria monocytogenes.

Zgodnje uvajanje arašidov v prehrano dojenčkov zmanjšalo alergije
zdravstvo tehnologija
Zgodnje uvajanje arašidov v prehrano dojenčkov zmanjšalo alergije

21. okt 17:04

Študija je pokazala, da zgodnje in pogosto uvajanje arašidov v prehrano dojenčkov pomaga preprečevati alergije na arašide. Ta pristop naj bi pomagal približno 60.000 otrokom, od tega 40.000 otrokom, ki bi sicer razvili alergijo na arašide. Sprememba v medicinski praksi ima velik vpliv v realnem svetu.

Entitete in sentiment

Entiteta Sentiment
60 milijonov potrošnikov nevtralno
Inserm nevtralno

Zakaj je novica relevantna za Slovenijo

Čeprav se novice nanašajo na Francijo, so opozorila o ultra-procesirani hrani pomembna tudi za slovenske potrošnike, saj so tovrstni izdelki prisotni tudi na slovenskem trgu in vplivajo na zdravje prebivalstva, zlasti otrok.