Toksikolog pojasnjuje: Zakaj lahko rešimo plesniv sir, mesa pa nikoli
zdravstvo življenjski slog

Toksikolog pojasnjuje: Zakaj lahko rešimo plesniv sir, mesa pa nikoli

Strokovnjaki za toksikologijo svetujejo, da je pri shranjevanju hrane potrebna previdnost. Medtem ko lahko pri siru odrežemo plesnivi del in preostanek zaužijemo, je pri mesu situacija drugačna. Meso, ki kaže znake kvarjenja, je treba zavreči, saj lahko vsebuje nevarne toksine, ki jih proizvajajo bakterije in plesni.

Izvorni članki

Why you can salvage moldy cheese but never spoi...
medicalxpress.com | 28. 10. 2025 14:58
Why you can salvage moldy cheese but never spoi...
theconversation.com | 28. 10. 2025 12:27

Podobni članki

Raziskave utirajo pot potencialnemu cepivu proti želodčnim razjedam
zdravstvo tehnologija
Raziskave utirajo pot potencialnemu cepivu proti želodčnim razjedam

15. okt 8:06

Že od nekdaj so mislili, da boleče želodčne razjede povzročajo uživanje začinjene hrane ali nezdrava prehrana. Vendar pa so raziskovalci ugotovili, da je Helicobacter pylori, pogosta bakterija, ki jo najdemo pri več kot 60 % svetovnega prebivalstva, pravi krivec za večino želodčnih razjed. Znanstveniki v Ateneu napredujejo k cepivu za želodčne razjede.

Sainsbury's odpoklical dve vrsti humusa zaradi nevarnosti E. coli
potrošništvo življenjski slog
Sainsbury's odpoklical dve vrsti humusa zaradi nevarnosti E. coli

13. sep 13:05

Britanska veriga supermarketov Sainsbury's je nujno odpoklicala dve vrsti humusa lastne blagovne znamke zaradi skrbi, da bi lahko vsebovala nevaren sev bakterije E. coli, ki proizvaja Shiga toksin (STEC). Kupcem svetujejo, naj teh izdelkov ne zaužijejo. Uprava za varnost hrane (FSA) je sporočila, da so bili izdelki odpoklicani kot previdnostni ukrep.

Porast alergij na manj znana živila v Združenem kraljestvu sproža pozive k spremembam označevanja
zdravstvo življenjski slog
Porast alergij na manj znana živila v Združenem kraljestvu sproža pozive k spremembam označevanja

20. avg 15:09

V Združenem kraljestvu se je število primerov anafilaksije zaradi alergij na hrano povečalo, pri čemer so nekatere manj pogoste alergije, kot so alergije na kozje ali ovčje mleko, pinjole in ajdo, vzrok za resne reakcije. Raziskovalci pozivajo k vključitvi teh živil na obvezne sezname alergenov na živilih, saj trenutno niso vključena, kar lahko povzroči življenjsko nevarne situacije.

Entitete in sentiment

Entiteta Sentiment
Toksini Negativno
Bakterije Negativno
Plesni Negativno

Zakaj je novica relevantna za Slovenijo

Nasveti o varnem ravnanju s hrano so relevantni za vsakodnevno življenje v Sloveniji, saj vplivajo na zdravje ljudi.