Bolnišnice v Rijnstate uvajajo rastlinsko in beljakovinsko prehrano za paciente
zdravstvo družba

Bolnišnice v Rijnstate uvajajo rastlinsko in beljakovinsko prehrano za paciente

Bolnišnica Rijnstate v Arnhem ukinja manj zdrave jedi, kot so flan in slani prigrizki, ter jih nadomešča z rastlinsko in beljakovinsko bogato hrano, kot so oreščki in skuta. Cilj je izboljšati kakovost bolnišnične prehrane, ki je imela v preteklosti slab sloves zaradi neokusnih in neprimernih jedi. Nova menija so zasnovana tako, da so jedi bolj privlačne in hranljive za paciente.

Izvorni članki

Podobni članki

Nasveti za zdravo prehrano v restavracijah in pred spanjem
življenjski slog zdravstvo
Nasveti za zdravo prehrano v restavracijah in pred spanjem

29. jul 13:08

Nemški spletni portal focus.de je objavil nasvete za zdravo prehranjevanje v restavracijah, poudarjajoč, da je mogoče ostati zdrav tudi ob obiskih restavracij. Medtem so nizozemski metronieuws.nl poročali o raziskavi, ki kaže, da je določen prigrizek, kot so pistacije, celo priporočljiv pred spanjem za boljše zdravje, kar ovrže prepričanje, da so pozni večerni prigrizki vedno slabi.

Slovenska poletja vabijo z užitnimi in vsestranskimi rumenimi golobicami
življenjski slog
Slovenska poletja vabijo z užitnimi in vsestranskimi rumenimi golobicami

28. jul 13:42

Latvijsko poletje je nepredstavljivo brez rumenih golobic, ki niso le okusne in aromatične, temveč tudi dragocen dar narave, ki ga je mogoče izjemno raznoliko uporabiti v kulinariki. Za vse, ki radi nabirajo gobe in iščejo načine, kako izkoristiti ta gozdni zaklad, je zdaj pravi čas, da v svoje kuhinje umestijo jedi iz rumenih golobic. Šefkuhar Ēriks Dreibants je delil nasvete za zamrzovanje teh gob, da ohranijo svojo kakovost, kar je odlična možnost za pripravo omak ali juh za zimske mesece, poleg klasičnega mariniranja.

Poudarek na pomembnosti vztrajnosti pri sredozemski prehrani in nasveti za prehod nanjo
zdravstvo življenjski slog
Poudarek na pomembnosti vztrajnosti pri sredozemski prehrani in nasveti za prehod nanjo

30. jul 6:17

Nemški mediji, kot so ruhrnachrichten.de in ksta.de, poročajo o pomembnosti vztrajnosti pri prehodu na sredozemsko prehrano in o tem, kako jo uspešno vključiti v vsakdanje življenje. Čeprav mnogi želijo hitre rezultate pri spremembi prehrane, nutricionisti opozarjajo, da je pri sredozemski dieti ključen dolgoročni pristop in potrpežljivost. Članki pojasnjujejo, zakaj je sredozemska kuhinja priporočljiva za zdravje, kako jo vnesti v vsakdan in celo razpravljajo o tem, ali je pica v okviru te prehrane dopustna.

Restavracija "Henry at BDO" prejela nagrado za najboljše kosilo v Avstriji
posel zabava
Restavracija "Henry at BDO" prejela nagrado za najboljše kosilo v Avstriji

29. jul 13:08

Restavracija "Henry at BDO" na Dunaju je prejela nagrado "Best Lunch Award 2025" s strani podjetja Edenred, ki jo podeljujejo najbolj priljubljenim kosilnim restavracijam v Avstriji. Nagrada poudarja raznolikost in kakovost avstrijske gostinske ponudbe. Članek navaja, da je kosilo pomemben kulinarični vrhunec v pisarniškem vsakdanjiku, ne glede na to, ali gre za juho, vegansko skledo za s seboj ali hitre testenine.

Lakota v Gazi se je zaostrila, pomoč je nezadostna
mednarodni odnosi vojna
Lakota v Gazi se je zaostrila, pomoč je nezadostna

30. jul 19:23

Prebivalci Gaze se soočajo s skrajno lakoto, saj dobava hrane v regijo ostaja močno omejena. Čeprav letalski prevozi s hrano potekajo, so ti le kaplja v morje in ne morejo zadovoljiti vseh potreb. Nekateri prebivalci so že tako podhranjeni, da umirajo, saj je količina hrane, ki prispe, občutno premajhna za celotno prebivalstvo. Eden izmed prebivalcev Gaze je izrazil, da je bolje umreti od bombe kot od lakote.

Poletne dobrote: mladi krompir in shranjevanje jagodičja ter zelenjave
življenjski slog dom in vrt
Poletne dobrote: mladi krompir in shranjevanje jagodičja ter zelenjave

30. jul 11:11

Latvijski portal Jauns.lv izpostavlja mladi krompir kot dragocenost poletne sezone, primeren za različne jedi zaradi svoje nežne teksture in sladkega okusa. Medtem litovski portal LRT.lt svetuje o shranjevanju poletnih dobrot za zimo, predvsem jagodičja in zelenjave, ter opozarja na sedem pogostih napak pri zamrzovanju. Obe objavi poudarjata pomen izkoriščanja sezonskih živil.

Entitete in sentiment

Entiteta Sentiment
Rijnstate Pozitivno
bolnišnična prehrana Negativno
rastlinska prehrana Pozitivno
beljakovinsko bogata hrana Pozitivno

Zakaj je novica relevantna za Slovenijo

Novice o izboljšavah bolnišnične prehrane so relevantne za širšo javnost, saj se dotikajo temeljnih vidikov zdravstvene oskrbe in kakovosti življenja bolnikov. Čeprav se novice nanašajo na Nizozemsko, bi lahko podobne spremembe bile zanimive tudi za slovenske bolnišnice in paciente.