Quetschies pod drobnogledom AK: Visoka vsebnost sladkorja in dvomljiv namen
potrošništvo okolje zdravstvo

Quetschies pod drobnogledom AK: Visoka vsebnost sladkorja in dvomljiv namen

30. jul 11:49

Avstrijska Delavska zbornica (AK) Zgornje Avstrije je opozorila, da so sadne in sadno-mlečne mešanice v vrečkah, znane kot 'quetschies', visokopredelana otroška hitra hrana. Kljub trditvam o odsotnosti dodanega sladkorja so testi pokazali visoko vsebnost sladkorja, ki se giblje med 6,7 in 10 gramov na 100 gramov izdelka. Poleg sladkorja vsebujejo tudi aditive in umetne arome, kar jih uvršča med sladice in ne nadomestek uravnoteženega obroka. Potrošnikom so svetovali previdnost pri uporabi, izpostavili so tudi visoke stroške in veliko količino odpadne embalaže.

Avstrijska Delavska zbornica (AK) Zgornje Avstrije je testirala 20 sadnih in sadno-mlečnih mešanic v vrečkah, popularno imenovanih 'quetschies', ki jih starši in otroci pogosto uporabljajo kot priročen prigrizek. Rezultati so pokazali zaskrbljujoče ugotovitve: kljub trditvam o 'brez dodanega sladkorja' vsebujejo med 6,7 in 10 gramov sladkorja na 100 gramov. Posebej so na udaru izdelki iz hladilnega dela, ki vsebujejo malo sadja, to pa nadomeščajo z dodanim sladkorjem in aromami, zaradi česar so bolj primerni kot sladica kot pa kot uravnotežen obrok. AK opozarja na dvomljiv prehranski namen, visoke stroške in veliko količino odpadne embalaže.

Podobni članki

Hitri recepti za okusne jedi navdušili bralce
življenjski slog
Hitri recepti za okusne jedi navdušili bralce

28. jul 18:14

Nemški spletni portali poročajo o dveh enostavnih receptih, ki omogočata hitro pripravo okusnih jedi. Nordbayern.de predstavlja hiter in preprost način priprave hrustljavih in začinjenih ocvrtih bučk, medtem ko stern.de ponuja recept za okusen kolač, ki ga je mogoče pripraviti s sestavinami, ki jih večina ljudi že ima doma. Oba recepta sta opisana kot idealna za nepričakovane goste ali ko si želimo hitro pripraviti okusno sladico ali prilogo.

Fazer zmanjšal velikost priljubljenih čokoladnih tablic
posel industrija
Fazer zmanjšal velikost priljubljenih čokoladnih tablic

28. jul 11:14

Finska čokoladna znamka Fazer je zmanjšala velikost več svojih klasičnih čokoladnih tablic. Najbolj znana "Fazerin sininen" (Fazerjeva modra) bo odslej na voljo v 180-gramski različici namesto dosedanje 200-gramske.

Kuharski nasveti za varčevanje in preprostost
življenjski slog
Kuharski nasveti za varčevanje in preprostost

30. jul 16:36

Nemški spletni portal Berliner Abendblatt.de je predstavil tri cenovno ugodne recepte za pripravo obrokov, ki so primerni tudi za delovnik, vključno z italijansko testeninsko solato. Medtem je estonski portal Ohtuleht.ee objavil recept za pečene bučke s paradižnikom in sirom, opisane kot preprosta in okusna jed, ki je primerna tako za lažje kosilo kot prilogo k večerji, pa tudi za vegetarijance.

Tržni urad potrdil varnost sladoleda na Dunaju
lokalne novice življenjski slog
Tržni urad potrdil varnost sladoleda na Dunaju

30. jul 14:11

Tržni urad je potrdil, da je sladoled na Dunaju varen. Letos so odvzeli okoli 60 vzorcev in noben ni bil zdravju nevaren. Na Dunaju je približno 200 slaščičarn, od katerih jih več kot polovica sladoled proizvaja sama. Letno se odvzame 120 vzorcev sladoleda.

Zakaj je patina na slivah dober znak in kako jih uporabiti v kulinariki
industrija življenjski slog
Zakaj je patina na slivah dober znak in kako jih uporabiti v kulinariki

30. jul 14:11

Tako aachener-zeitung.de kot ksta.de poročata o 'puder-looku' na slivah, ki ni znak umazanije ali pesticidov, temveč naravna patina, ki kaže na kakovost sadja. Sadjarji pojasnjujejo, zakaj je ta 'film' okoli sliv pravzaprav dober znak in kako lahko sladko sadje vključimo v slane recepte. To nakazuje na rast zanimanja za prehranske navade in ozaveščenost o naravnih procesih zorenja sadja.

Soja: Več kot le omaka in tofu, vsestranska uporaba v kulinariki
življenjski slog
Soja: Več kot le omaka in tofu, vsestranska uporaba v kulinariki

29. jul 7:14

Nemški spletni portali aachener-zeitung.de in ksta.de so pisali o vsestranskosti sojinega zrna, ki ponuja veliko več kot le sojino omako in tofu. Izpostavljajo različne možnosti uporabe sojinih izdelkov v domači kuhinji, ki omogočajo pripravo kremasto-oreščkastih, poletno-svežih ali pikantnih jedi. S pomočjo soje je mogoče v kulinariko vnesti raznolikost, saj se lahko uporablja v fermentirani, sveži ali celo ocvrto obliki.

Entitete in sentiment

Entiteta Sentiment
Delavska zbornica Pozitivno
quetschies Negativno
Sladkor Negativno
embalaža Negativno
Avstrijska Delavska zbornica (AK) Negativno
'quetschies' zelo negativno
aditivi Negativno
umetne arome Negativno
odpadna embalaža Negativno

Zakaj je novica relevantna za Slovenijo

Čeprav se članek nanaša na Avstrijo, so ugotovitve o prehranski vrednosti in vplivu na okolje 'quetschies' pomembne tudi za slovenske potrošnike, saj so ti izdelki prisotni tudi na slovenskem trgu. Predstavlja opozorilo glede zdravja otrok in okoljske ozaveščenosti.