Japonska filozofija 'hara hachi bu' spodbuja uživanje hrane do 80-odstotne sitosti za boljše zdravje
kultura zdravstvo

Japonska filozofija 'hara hachi bu' spodbuja uživanje hrane do 80-odstotne sitosti za boljše zdravje

Japonska filozofija 'hara hachi bu', ki izvira iz konfucijanskega učenja, priporoča uživanje hrane le do približno 80-odstotne sitosti. Ta praksa, ki jo upoštevajo nekateri najdlje živeči ljudje na svetu, temelji na zmernosti in naj bi pozitivno vplivala na zdravje.

Izvorni članki

Is it healthier to only eat until you’re 80 per...
deccanherald.com | 4. 11. 2025 7:48
Is it healthier to only eat until you're 80% fu...
medicalxpress.com | 4. 11. 2025 1:20

Podobni članki

Japonska filozofija "Hara hachi bu" obljublja dolgo življenje z zavestnim prehranjevanjem
zdravstvo življenjski slog
Japonska filozofija "Hara hachi bu" obljublja dolgo življenje z zavestnim prehranjevanjem
1 posodobitev 18. nov 3:00

Številni nemški spletni mediji, vključno z ln-online.de, rnd.de, waz-online.de, op-marburg.de in kn-online.de, so objavili članke o japonski filozofiji "Hara hachi bu". Članki raziskujejo, kako ta filozofija zavestnega prehranjevanja do 80-odstotne sitosti deluje in komu je primerna, ter obljubljajo dolgo življenje.

Prehrana: Krajši seznam sestavin ni nujno znak bolj zdrave hrane
zdravstvo življenjski slog
Prehrana: Krajši seznam sestavin ni nujno znak bolj zdrave hrane

6. avg 10:10

Strokovnjaki za prehrano opozarjajo, da čeprav je pravilo 'manj sestavin, bolj zdrava hrana' pogosto uporabno, se prehranska vrednost ne sme ocenjevati zgolj na podlagi števila sestavin. Poudarjajo, da je pomembno upoštevati celotno sestavo živil in njihovo hranilno vrednost.

Gibanje za bolj zdrave šolske malice pridobiva zagon, uživanje ultra-procesirane hrane povečuje tveganje za raka debelega črevesa
življenjski slog zdravstvo
Gibanje za bolj zdrave šolske malice pridobiva zagon, uživanje ultra-procesirane hrane povečuje tveganje za raka debelega črevesa

2. okt 16:35

V ZDA se krepi gibanje za bolj zdrave šolske malice, ki namesto predelane hrane, kot so piščančji medaljoni in dolge hrenovke, uvaja lokalno pridelano zelenjavo in lečne takose. Medtem je norveška študija, ki je spremljala 77.100 žensk, pokazala, da uživanje velikih količin ultra-procesirane hrane povečuje tveganje za razvoj raka debelega črevesa za do 24 odstotkov.

Entitete in sentiment

Entiteta Sentiment
Japonska nevtralno
Konfucijanstvo nevtralno

Zakaj je novica relevantna za Slovenijo

Članek obravnava prehranjevalno filozofijo, ki bi lahko imela vpliv na zdravje ljudi v Sloveniji, saj spodbuja zdrave navade.