Novice v temi: gastronomija

Nevarnosti kuhanja z morsko vodo in umetnost klepetanja
družba življenjski slog
Nevarnosti kuhanja z morsko vodo in umetnost klepetanja

Italijanski mediji opozarjajo na visoka tveganja in neumnost kuhanja z morsko vodo, čeprav je to v trendu in 'instagramabilno', saj so zdravstveni in drugi pomisleki preveliki. Medtem so španski mediji predstavili štiri kuharske trike, ki se uporabljajo v restavracijah, poudarjajoč pomen vsake sekunde in detajla v profesionalni kuhinji. Drugi italijanski članek se posveča umetnosti navezovanja stikov z neznanci in pripravljenim frazam, ki so lahko nadležne za tiste, ki so v tem neuspešni, a za nekatere predstavljajo pomembno družbeno veščino.

31. jul 8:09
Kritiki hvalijo vietnamsko in raznoliko kuhinjo v kalifornijskih restavracijah, medtem ko TikTok kritik Keith Lee napoveduje obisk Portlanda
zabava življenjski slog
Kritiki hvalijo vietnamsko in raznoliko kuhinjo v kalifornijskih restavracijah, medtem ko TikTok kritik Keith Lee napoveduje obisk Portlanda

Dva nova gastronomska objekta v Kaliforniji sta prejela pohvale priznanega kritika hrane Merrilla Shindlerja. Restavracija Little Sister v El Segundu ponuja vietnamsko kuhinjo na višji ravni, medtem ko je Rodeo 72 Public Market v Whittierju opisan kot bogat vir odlične hrane s polnim barom in 15 restavracijami. Medtem se priljubljeni TikTok kritik hrane Keith Lee pripravlja na obisk Portlanda v Oregonu, kar je sprožilo navdušenje med lastniki lokalnih restavracij. Lee, znan po svojem vplivu na promet v restavracijah, je med drugim obiskal tudi Senait Restaurant Ethiopian Cuisine in World Famous Organic Apple Cider.

31. jul 6:30
Britanske ribarnice in restavracije spreminjajo poslovne modele
gospodarstvo posel
Britanske ribarnice in restavracije spreminjajo poslovne modele

Priljubljena ulična restavracija s hitro hrano v Swindonu zapira svojo poslovalnico in napoveduje nov način strežbe strankam. Medtem je v Darlingtonu ribarnica Yarm Road Fish and Chip Shop, ki je bila letos že imenovana za najboljšo restavracijo s hitro prehrano v Združenem kraljestvu, odprla svojo novo restavracijo.

21. jul 20:36
Restavracija Stari car v Oberpleisu z novim vodstvom, Fine dining v Waldviertelu s posebnimi sestavinami
življenjski slog posel
Restavracija Stari car v Oberpleisu z novim vodstvom, Fine dining v Waldviertelu s posebnimi sestavinami

Benjamin Achenbach je v Königswinter-Oberpleisu prevzel tradicionalno restavracijo Stari car, ki je ponovno odprla vrata konec junija. Od 20. avgusta bo na voljo popoln meni, Achenbach pa se je ob začetku soočal z različnimi izzivi. Medtem je v avstrijskem Waldviertelu kuharski mojster Bernhard Zimmerl odprl nov fine dining lokal, kjer na krožnikih ponuja tudi sestavine, kot so mravlje in zemlja, kar predstavlja nenavaden pristop k kulinariki.

24. jul 6:09
Škotski pub Wetherspoons razglašen za najbolj priljubljenega v Združenem kraljestvu, medtem ko je Cumbria najbolj iskana destinacija za dopust 2025
življenjski slog
Škotski pub Wetherspoons razglašen za najbolj priljubljenega v Združenem kraljestvu, medtem ko je Cumbria najbolj iskana destinacija za dopust 2025

Škotski pub Wetherspoons, opisan kot 'dvorec', je bil razglašen za najbolj priljubljenega v Združenem kraljestvu zaradi svoje osupljive zasnove in priročne lokacije. Hkrati se je angleška regija Cumbria izkazala za najbolj iskano destinacijo za dopustovanje v letu 2025, saj 63 odstotkov Britancev načrtuje 'staycation' kot glavni dopust. Obe novici poudarjata priljubljenost domačega turizma v Združenem kraljestvu.

21. jul 14:17
Novi lokali privabili pozornost v Derryju in Londonu
posel življenjski slog
Novi lokali privabili pozornost v Derryju in Londonu

V Derryju je svoja vrata odprl nov brunch lokal Hive Café, ki ga je ustanovilo podjetje Bee Eaters. Medtem pa je v Londonu legendarni Regency Cafe, znan po "najboljšem" angleškem zajtrku, doživel rešitev in nadaljuje svoje delovanje.

23. jul 21:07
Francoski kuharski mojstri pozivajo k odpravi zakona Duplomb in moratoriju na pesticide
okolje industrija
Francoski kuharski mojstri pozivajo k odpravi zakona Duplomb in moratoriju na pesticide

Blizu 400 francoskih kuharskih mojstrov je v odprtem pismu v časniku "Le Monde" pozvalo k odpravi zakona Duplomb. Kritizirajo ponovno uvedbo neonikotinoidnih pesticidov in opozarjajo na grožnjo kakovosti pridelkov ter terroirjev. Zahtevajo tudi moratorij na uporabo pesticidov v Franciji, saj menijo, da ta zakon ogroža kakovost francoske kulinarike.

24. jul 11:50
Betanzos vabi obiskovalce z raznolikimi potmi, Arbancón pa z nočjo pod zvezdami
kultura življenjski slog
Betanzos vabi obiskovalce z raznolikimi potmi, Arbancón pa z nočjo pod zvezdami

Galicijsko mestece Betanzos ponuja več kot le znamenito tortiljo. Obiskovalcem so na voljo štiri tematske poti, ki odkrivajo njegovo bogato dediščino, podeželske pokrajine in arhitekturno ter kulturno zapuščino 20. stoletja. Med njimi je tudi največji labirint v Španiji s 6.000 kvadratnimi metri, navdihnjen s keltsko kulturo. Hkrati pa je vasica Arbancón v gorovju Sierra priredila svojo deveto izvedbo dogodka 'Arbancón ob svečah', ki je postal eden najpomembnejših poletnih dogodkov v regiji, saj združuje turistično in kulturno ponudbo ter je bil nagrajen kot izjemen cilj.

24. jul 12:08
DREAM PLAZA v Tajpeju odprl vrata, v njem ekskluzivna ponudba in restavracije
posel življenjski slog
DREAM PLAZA v Tajpeju odprl vrata, v njem ekskluzivna ponudba in restavracije

V prestolnici Tajvana, Tajpeju, je bil uradno odprt nov nakupovalni center DREAM PLAZA, ki ga je razvil Unigroup. Med glavnimi znamenitostmi centra sta azijska vodilna trgovina Starbucks in knjigarna Books, ki bo delovala 24 ur na dan. V centru so tudi restavracije z jedmi in vini ter zunanji prostori. Med novimi ponudniki je tudi restavracija URBAN PARADISE, šesta restavracija verige "buffet" tajvanskega podjetja Xiang Bin, ki se nahaja v petem nadstropju centra. Vrednost podjetja, ki stoji za uspešnim "buffet" konceptom, naj bi prihodnje leto dosegla novo borzno kotacijo.

24. jul 8:10
Dogodki v Saltillu: Od naravnih repelentov do kulinaričnih užitkov v Alamedi
življenjski slog družba
Dogodki v Saltillu: Od naravnih repelentov do kulinaričnih užitkov v Alamedi

V Saltillu potekata dva raznolika dogodka. Prvi se osredotoča na domače rešitve za zatiranje škodljivcev, saj je bil predstavljen enostaven recept za repelent proti ščurkom, ki zahteva le tri sestavine, kar poudarja pomen varnosti in učinkovitosti brez uporabe kemikalij. Drugi dogodek pa je šesta večerja Maridaje, ki se je odvijala 24. julija v Alamedi de Zaragoza. Ta kulinarični dogodek, del programa #ViveTuCentro, je združil gastronomijo, glasbo in skupnost, z namenom poživitve mestnega središča in ponovnega odkritja njegovega srca.

23. jul 6:22
DineLA 2025: Več sto restavracij v Santa Monici in Zahodnem Los Angelesu predstavlja kulinarične menije
življenjski slog zabava
DineLA 2025: Več sto restavracij v Santa Monici in Zahodnem Los Angelesu predstavlja kulinarične menije

Dogodek DineLA 2025 bo predstavil bogato kulinarično ponudbo več kot 50 restavracij v Santa Monici in več kot 80 restavracij v Zahodnem Los Angelesu. Restavracije bodo ponujale posebne kosilne in večerje z izbranimi meniji, ki odražajo globalne kuhinje. Cene jedi se bodo gibale med 15 in 65 dolarji, kar omogoča širok dostop do kulinaričnih doživetij.

24. jul 8:08
Cene pijač na avstrijskem Štajerskem in v Innsbrucku: Ugotovljene so bile velike razlike
gospodarstvo potrošništvo
Cene pijač na avstrijskem Štajerskem in v Innsbrucku: Ugotovljene so bile velike razlike

Avstrijska Delavska zbornica (AK) je julija preverila cene pijač v 15 lokalih v središču Innsbrucka in ugotovila, da so gostje morali seči globoko v žep. Istočasno je AK Štajerska, kot vsako leto, preučila cene pijač, kot so pivo, kava in špricer, vendar letos ne samo za Gradec, ampak za vsa štajerska okrožja. Rezultati so pokazali velike razlike v cenah, pri čemer so bile pijače najcenejše v določenih štajerskih okrajih.

18. jul 14:12
Pica za 100 evrov na Malti razburila splet
mediji življenjski slog
Pica za 100 evrov na Malti razburila splet

Nenavaden obisk picerije na Malti je postal spletni hit, ko je Valentina objavila ceno havajske pice, ki je znašala kar 100 evrov. Čeprav se je na prvi pogled zdelo, da gre za snobizem, se je izkazalo, da so v pico vključeni dražji in ekskluzivni sestavini, kot so luksuzni kaviars, tartufi in lističi 24-karatnega zlata. Visoka cena je sprožila burno razpravo na internetu o realnosti cen in kakovosti ponudbe.

22. jul 16:14
V Londonu odprli bar s sirom 'vse, kar lahko poješ', poleti pa priporočajo serijske koktajle
zabava življenjski slog
V Londonu odprli bar s sirom 'vse, kar lahko poješ', poleti pa priporočajo serijske koktajle

London je dobil nov, edinstven gastronomski obrat – bar Pick & Cheese v Camden Marketu, ki ponuja 'vse, kar lahko poješ' sire na tekočem traku. Ta novica prihaja v času poletne vročine, kar je razlog več, da se solata umakne s krožnikov. Poleg kulinaričnih novosti pa so bili predstavljeni tudi nasveti za pripravo serijskih koktajlov, ki so idealni za poletne zabave in druženja, s poudarkom na enostavnosti in praktičnosti priprave za večje število ljudi.

22. jul 15:31
Angleški pubi uvrščeni med 500 najboljših
zabava življenjski slog
Angleški pubi uvrščeni med 500 najboljših

Več angleških pubov, vključno z nekaterimi iz Kenta in pubom na ulici Coventry Street v Kidderminsterju, je bilo uvrščenih na seznam 500 najboljših pubov v Angliji. Seznam je bil objavljen v vodniku nacionalnega časopisa in poudarja visoko kakovost teh gostinskih obratov.

20. jul 18:38
V Edinburghu se odpira novo prizorišče za hrano in zabavo
zabava življenjski slog
V Edinburghu se odpira novo prizorišče za hrano in zabavo

V Edinburghu se ta teden odpira novo stalno prizorišče na prostem, imenovano Stockbridge Social, ki bo ponujalo hrano, pijačo in zabavo. Poleg tega se avgusta, v času festivalov, v mestu odpira tudi novo prizorišče s hrano, pijačo in živo glasbo, ki bo delovalo štiri tedne.

30. jul 14:11
Število restavracij na Poljskem je preseglo 100 tisoč
posel gospodarstvo
Število restavracij na Poljskem je preseglo 100 tisoč

Poljski gostinski trg doživlja močno rast, saj je število gostinskih lokalov v prvi polovici leta 2025 prvič preseglo 100 tisoč. V tem obdobju se je odprlo skoraj 2 tisoč novih obratov. Najhitreje raste segment food truckov, vendar se povečuje tudi število klasičnih restavracij. Strokovnjaki menijo, da Poljaki vse pogosteje jedo zunaj, kar kaže na nov trend v državi.

22. jul 9:08
Zapirajo se gostilne na Dunaju in v Mellu, po desetletjih delovanja
gospodarstvo življenjski slog
Zapirajo se gostilne na Dunaju in v Mellu, po desetletjih delovanja

Na Dunaju se po več kot treh desetletjih delovanja zapira znana dunajska restavracija "Zu den 3 Buchteln", ki je ponujala boemsko kuhinjo. Lastnica odhaja v pokoj in ni bilo najdenega naslednika. Medtem v Mellu, v Nemčiji, po skoraj treh letih zaprtja restavracije La Grotta, odpira novo restavracijo mlad par, ki želi v lokalno gastronomsko sceno vnesti svež veter.

18. jul 17:28
Kulinarični svet: Visoka gastronomija v Španiji in grška veganska revolucija
življenjski slog
Kulinarični svet: Visoka gastronomija v Španiji in grška veganska revolucija

Prvi članek se osredotoča na izkušnjo obiska restavracije priznanega španskega kuharja Karlosa Arguiñana v Zarautzu, kjer so cene predmet razprav, čeprav je Arguiñano znan kot eden najboljših kuharjev v državi. Drugi članek predstavlja Koukoumi, edinstveno restavracijo na Mikonosu, ki ponuja edini veganski fine dining meni v Grčiji, kreiran s strani mednarodno priznane kuharice Angeliki Charami. Poudarek je na rastočem pomenu veganske kuhinje v sodobnem načinu življenja.

20. jul 19:42
Romantične restavracije v Lancashireu, vključno s kitajsko restavracijo in kmetijo
življenjski slog
Romantične restavracije v Lancashireu, vključno s kitajsko restavracijo in kmetijo

V Lancashireu so razkrili najbolj romantične restavracije, med katerimi izstopa ena s 'čudovitim' okoljem. Na seznamu OpenTable se je znašla kitajska restavracija, ki je znana po svoji hrani. Poleg tega je bila omenjena tudi restavracija, ki se nahaja neposredno na delujoči ekološki kmetiji in poudarja povezavo z naravo skozi hrano, kar so pohvalili tudi obiskovalci. Članek prav tako svetuje, kako pripraviti odlične obroke doma, s pomočjo restavracij kot 'sous chefov', brez uporabe štedilnika.

21. jul 17:20