Strokovnjaki razkrili, ali so žitarice za zajtrk resnično zdrave
življenjski slog zdravstvo tehnologija

Strokovnjaki razkrili, ali so žitarice za zajtrk resnično zdrave

Mnogi ljudje dan začnejo s skledo žitaric, pri čemer se zanašajo na njihovo praktičnost, okus in domnevne prehranske koristi. Vendar se postavlja vprašanje, ali so žitarice, ki jih uživamo, resnično zdrave, kar so preučili strokovnjaki. Medtem so znanstveniki odkrili, da lahko pogosta gliva v tleh, Rhizophagus irregularis, naravno izboljša prehransko vrednost krušne pšenice. Pšenica, gojena s to glivo, razvije večja zrna, bogatejša z esencialnimi mikrohranili, kot sta cink in fosfor, kar predstavlja bolj hranljivo alternativo običajnim žitaricam.

Izvorni članki

No GMOs, No Chemicals – Just a Fungus Making Br...
scitechdaily.com | 29. 7. 2025 4:31
¿Desayunar cereales es saludable? Lo que debes ...
excelsior.com.mx | 28. 7. 2025 22:13

Podobni članki

Študija povezala uživanje ultraprocesirane hrane z rakom pljuč
zdravstvo tehnologija
Študija povezala uživanje ultraprocesirane hrane z rakom pljuč

31. jul 6:30

Najnovejše raziskave, objavljene na portalih laopinion.com in yucatan.com.mx, so pokazale povezavo med visoko stopnjo uživanja ultraprocesirane hrane in povečanim tveganjem za nastanek pljučnega raka. Med tovrstno hrano spadajo izdelki kot so gazirane pijače, juhe v pločevinkah, piščančji medaljoni, ocvrt krompirček in sladoled. Strokovnjaki že dlje časa opozarjajo na škodljive učinke ultraprocesirane hrane na splošno zdravje, nova dognanja pa to povezavo razširjajo tudi na enega izmed glavnih vzrokov smrti.

Strokovnjaki opozarjajo pred nevarnostjo ultra-predelane otroške hrane in poudarjajo pomen prehrane ob začetku šole
življenjski slog zdravstvo
Strokovnjaki opozarjajo pred nevarnostjo ultra-predelane otroške hrane in poudarjajo pomen prehrane ob začetku šole

31. jul 6:30

Strokovnjaki za prehrano opozarjajo, da ultra-predelana otroška hrana, ki se pogosto trži kot zdrava ali organska, lahko prispeva k debelosti pri otrocih in spodkopava njihov razvoj. Pozvali so k omejitvi prodaje živil z visoko vsebnostjo sladkorja in zavajajočim oglaševanjem. Hkrati so izpostavili pomen uravnotežene prehrane ob začetku šolskega leta, še posebej ker obroki pogosto niso domači.

Nova dognanja v kmetijstvu obetajo bolj zdravo prst in okolje
industrija tehnologija
Nova dognanja v kmetijstvu obetajo bolj zdravo prst in okolje

31. jul 6:30

Novi dosežki v znanosti in praksi obljubljajo preobrazbo kmetijstva s poudarkom na trajnostnih metodah. Kompostiranje, ki uporablja dvoriščne materiale in ostanke hrane, se izkazuje kot okolju prijazen način za ustvarjanje zdrave prsti, bogate z mikroorganizmi in hranili. Obenem so znanstveniki odkrili revolucionarno metodo z uporabo vodotopnih organskih snovi (WEOM), ki bo omogočila čistejše in bolj trajnostne prakse v kmetijstvu in okoljskih raziskavah.

Biologi preiskujejo rastline in prehransko varnost
industrija tehnologija
Biologi preiskujejo rastline in prehransko varnost

30. jul 6:23

Biologinja Xuehua Zhong z Univerze Washington v St. Louisu je prejela 1,1 milijona dolarjev nepovratnih sredstev Nacionalne znanstvene fundacije (NSF) za raziskavo, kako se rastline spopadajo s stresom zaradi pomanjkanja hranil. To je ključnega pomena za pridelke, ki zagotavljajo hrano, gorivo in zdravila, vendar so izpostavljeni različnim dejavnikom stresa, ki ogrožajo njihovo rast in donos. Istočasno, v okrožju Mower, Minnesota, je potekal četrti letni dan raziskovanja kmetijstva in prehrambene znanosti, ki je uspešno spodbujal študente k raziskovanju poti za zagotavljanje hrane, goriva in oblačil svetu, s poudarkom na tem, da je agronomija ena vodilnih industrij v ZDA.

Razvoj prebavil telet: poudarek na fermentabilnih ogljikovih hidratih in mleku
tehnologija industrija
Razvoj prebavil telet: poudarek na fermentabilnih ogljikovih hidratih in mleku

29. jul 17:43

Strokovnjaki z univerze K-State so poudarili pomen fermentabilnih ogljikovih hidratov, izpostavljenosti okolju in vnosa mleka pri oblikovanju prebavnega sistema telet v govedorejskih in mlečnih sistemih. Članki, objavljeni na hpj.com in beefmagazine.com, razlagajo, kako zgodnja prehrana vpliva na razvoj vamparja in kaj se lahko govedorejci naučijo iz praks v mlečni industriji.

Strokovnjaki svetujejo aktivnost in kreatin za vitalnost ter boljšo mišično maso
življenjski slog zdravstvo
Strokovnjaki svetujejo aktivnost in kreatin za vitalnost ter boljšo mišično maso

29. jul 7:20

Najnovejše raziskave in nasveti strokovnjakov poudarjajo pomen vadbe, prehrane in kognitivne stimulacije za ohranjanje vitalnosti in izboljšanje zdravja. Osebni trenerji priporočajo znanstveno podprte strategije za učinkovito vzpostavitev vadbene rutine, saj samo miselnost ni dovolj za preoblikovanje telesne pripravljenosti. V svetu fitnesa pa niso pomembni le treningi z utežmi; podjetje CrazyBulk iz New Yorka med drugim ponuja legalne dodatke za moč, ki pomagajo pri izgradnji mišične mase. Za starejše prebivalce ZDA je ključnega pomena ohranjanje mentalne ostrine z aktivnim življenjskim slogom, možganskimi izzivi in zdravo prehrano. Presenetljivo pa kreatin, ki je bil nekoč povezan zgolj z izgradnjo mišic, zdaj velja za močno molekulo s širokim spektrom koristi, vključno z izboljšanjem delovanja možganov, upočasnitvijo staranja in presnovo energije, kar kaže, da je koristen za vsakogar, ne le za športnike.

Entitete in sentiment

Entiteta Sentiment
Žitarice za zajtrk nevtralno
Rhizophagus irregularis Pozitivno
Pšenica Pozitivno
Cink Pozitivno
Fosfor Pozitivno

Zakaj je novica relevantna za Slovenijo

Novica je relevantna za Slovenijo, saj se ukvarja z zdravjem in prehrano, ki sta pomembni za splošno prebivalstvo. Odkritja o izboljšanju žitaric s pomočjo gliv lahko vplivajo na prihodnje prehranske prakse in kmetijstvo tudi v Sloveniji.